Pečenje kestena

Vrlo je jednostavno. Jedini problem je sačekati da budu gotovi. Postupak je sledeći. Uključiti rernu na 200°C, da se ugreje dok pripremate kestene. Kestene naseći, na bilo koji način kako vam je zgodno i u zavisnosti kakav nož imate. Može popreko, može da se samo probuše i, ono što se meni pokazalo najjednostavnije i najsigurnije, da im se zguli malo ljuske sa strane. Bitno je da se ljuska otvori, da može da izađe para koja se stvara u kestenu prilikom pečenja. Kestene možete prethodno oprati i posušiti krpom, a i ne morate, ionako se ljuska ne jede. Tako spremljene kestene naređati u tepsiju pokrivenu papirom za pečenje. Slobodno možete da ih zbijete maksimalno pokrivajući dno. Ubaciti tepsiju u rernu kada se ugreje i peći 28 minuta. Za 20 minuta su već gotovi, ali su više kuvani nego pečeni, ljuska je mekana i nemoguće ih je lepo očistiti. Za 25 je situaija mnogo bolja, ali može još neki da pravi problem, zato treba pustiti da se peku do 27 - 28 minuta. Preko toga već počinju da se suše i iznutra i onda sve propada. Svakako, vreme može da varira u zavisnoti od rerne, moja prilično dobro greje. Znaćete da su sigurno pečeni kada im je ljuska krckava i izuzetno se lako ljušti, a oni su unutra i dalje mekani. Ovako spremljeni kesteni najviše podsećaju na one sa plotne i najlakše se pojedu. A ukus je fenomenalan.

Kesten je jako kaloričan, tako da ne treba preterivati. U 100 g kestena ima oko 200 kcal. Inače kesten je vrlo zdrav, ima nizak procenat masti, većim delom se sastoji od skroba i belančevina. Pun je vitamina i minerala. Više o njegovim lekovitim svojstvima možete pročitati ovde:

http://narodnamedicina.com/kovacevic/kesten_divlji_pitomi.html

A možete i sve to zanemariti i samo uživati u mirisu, ukusu i toplini koju kesten pruža.


Komentari

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.