Nakon više pokušaja, grešaka i popravki, došla sam do, za mene, najboljeg recepta za hleb bez glutena. Ovaj hleb se pravi od potpuno prirodnih sastojaka, lako dostupnih, bez upotrebe industrijskih mešavina bez glutena, koje su em preskupe, em pune aditiva. Takođe je bez kvasca, tako da je pogodan za osobe koje su na antikandida dijeti.
Potrebni sastojci su:
- 450 g heljdinog integralnog brašna bez glutena
- 150 g pirinčanog integralnog brašna bez glutena
- 700 ml tople vode
- 1 - 1,5 kašičica sode bikarbone
- malo ulja
- malo soli
Sve sastojke izmešati u činiji. So i ulje dodati po ukusu. Po mom iskustvu, a i ukusu, dodavanje ulja i soli ne utiče posebno na strukturu i ukus hleba. Potrebno je da se dobije gustina smese kao za gušću proju. Smesa se izlije u pravougaoni metalni pleh, obložen papirom za pečenje. Rerna se zagreje na 200°C i hleb se peče 20 minuta. Nakon tog vremena, prekriti hleb papirom za pečenje i peći još 20 minuta. Hleb je tada gotov i papir se lako odvaja od njega. Pečen hleb izvaditi i i uviti u čistu suvu krpu. Papir se može odvojiti i nakon hlađenja. Kada se hleb potpuno ohladi narezati na kriške i uživati. Može se čuvati u frižideru nedelju dana, narezan na kriške ili ceo, pa rezati po potrebi. Ova količina sastojaka je dovoljna za pleh dužine 40 cm, širine 10 cm i visine 7 cm, da bi se dobio hleb visine 6 cm.
Tokom pečenja hleb će ispucati po sredini, ali to je normalno, jer ne sadrži gluten koji bi kao lepak držao čestice i razvlačio se da ne pukne kora. Hleb se lako seče, mekan je i zgodan za sendviče.
Varijante hleba bez glutena
Isprobala sam sva brašna bez glutena koja sam mogla da nađem kod nas. Po mom iskustvu, najbitnije je koristiti heljdino brašnom u većem udelu, a meni je najbolja kombinacija sa pirinčanim brašnom. Proseno i kukuruzno su isuviše krupna brašna i hleb se previše roni. Možete umesto dela količine ova dva brašna koristiti i mlevene bademe, lešnike, orahe... Jedna varijanta koju često pravim je:
- 350 g heljdinog brašna
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g pirinčanog brašna
Ostali sastojci su isti, kao i postupak.
Brašna koja koristim možete videti na slici, a svi sastojci se mogu, po najjeftinijim cenama za Beograd, kupiti u Mango Biocentru.
Za slike je zaslužan Janoš Guljaš.
Jedva čekam da čujem vaše utiske i komentare.
Draga Karolina, hvala ti na ovom receptu! Napravila sam hleb, dodala sam samo razne sirove semenke, i oduševljena sam! Ovo je jedan od najboljih hlebova koji sam probala, a napravila sam ih od svih mogućih vrsta brašna!
Draga Ljiljana,
Hvala Vam puno na komentaru i lepim rečima. Ovakav podstrek mi mnogo znači.
Srdačan pozdrav,
Karolina
Hleb je jos ukusniji nego sto izgleda na slikama. :)
Pozdrav...
Imam problem...probala sam peći kruh dva puta i oba puta je sama unutrašnjost kruha ostala mljackava, tj. nepečena.
Napravi se fina korica, ali unutra..sirovo..
Ne znam gdje griješim?
I moja smjesa nije tako glatka kao Vaša..
Molim Vas za savijet :)
Draga Iva,
Morate probati više puta i prilagoditi smesu Vašim uslovima. Može biti da Vam rerna peče slabije ili jače od moje ili da jednostavno grejači drugačije rade. Ja trenutno imam rernu sa ventilatorom koja dosta ravnomerno raspoređuje topao vazduh. Takođe se može desiti da Vam je smesa previsoka, možda bi se manja količina smese bolje ispekla u Vašem šporetu. Ili probajte gušću smesu da napravite, tj, manje vlažnu, sa manje vode. Trenutno mi ništa drugo ne pada na pamet, možda kad biste mi dali neki podatak više. Nadam se da sam bar malo pomogla.
Pozdrav,
Karolina
Pozdrav
Imam rernu sa ventilatorom..
Kao sto sam rekla smjesa mi ne ispada tako glatka/tekuca kao Vasa...pa sam pri drugom pecenju dodala vise vode..i ponovo je ispalo isto.korica fina,a unutra gnjecavo.
Jedino sto mi pada na pamet je da nemam kalup Vasih dimenzija,nego manji.
Drugo pecenje sam smanjila za 100g brasna i stavila u okrugli veci pleh..ali desilo se isto..
Isprobavat cemo dok ne uspije..jer je kruh jako fin..cak je i muz zadovoljan...a heljdu nikad nismo koristili i tako se privikavamo na okus i miris. :-)
U svakom slucaju hvala Vam i ne odustajemo
Lp
Iva
heljdin hleb,
Molim vas moze li umesto heljdinog da se upotrebi neko drugo integralno brasno.
Hvala,Biljana
Ja sam hleb zamesila i u prvom koraku nisam dodala sodu bikarbonu. Tako zmešena smesa mi je stajala 24 h na sobnoj temperaturi. Pred pečenje sam joj dodala sodu bikarbonu. Probajte, odlično je.
Preporučujem vam da posle 24 h odvojite malo smese i ostavite je za hleb koj ćete praviti sutradan. Poslužiće vam kao kvasac u sutrašnjem hlebu.
Pozdrav,
Nedavno sam pravila hleb koristeći obe vrste brašna kao i vi, ali je moj odnos bio obrnut. Stavila sam pirinčanog brašna oko 450 g, a heljdinog oko 250-300g. Koristila sam kvasac,ali ne ulje i sodu bikarbonu. Temperatura pečenja na 200 stepeni.Hleb je ostao u sredini dekav - ne pečen. Da li je greška bila u odnosu brašna ili u tome što je smesa bila dosta gusta. Više kao za običan hleb (od pšeni-čnog brašna). Radila sam ovo pre nego što sam videla vaš recept, pa me zanima gde je bila greška? Prvom prilikom ću isprobati vaš recept i javljlam rezultat.
Hvala na receptu, isprobala sam i uspelo mi je ,inace sam alergicna na gluten .
Napravila sam ga, ispao je super i preukusan je!Molim Vas za savet kako da ga cuvam, hvala i pozrav iz Skoplja
Draga Rosana,
Baš mi je drago da Vam se sviđa. Možete ga staviti u kesicu i čuvati u frižideru do nedelju dana sigurno. Ili u kutuju, plastičnu ili staklenu. Kutuja može da se navlaži, ali meni nije smetalo, samo se zidovi navlaže, hleb ostane dobar. Probajte kako Vama najviše odgovara.
Srdačan pozdrav,
Karolina
Pridržavao sam se recepta i hleb je fantastičan.
Napravila sam ga danas,prijatnog je ukusa i uspeo iz prvog pokusaja.Hvala!!
Dobar dan svima,
Recept je odličan ali ja pravim malo drugačije zato što sam imala isto iskustvo kao Iva. Zato sam napravila testo koje može da se oblikuje rukama, znači stavila sam malo više brašna, rastanjila ga u običnom plehu na koji sam stavila pek-papir i pekla sam ga oko 20-25 minuta. Pre toga sam testo isekla nožem na željenu veličinu (6x6 cm, npr.) i kada se hleb ohladio držala sam ga u vrećici u frižideru. Tako mogu da ga koristim oko 5 dana, pa ne moram stalno da mesim. Na razvučeno testo stavim i neke semenke, kako koje imam i tada dobijem odličan hleb. Probajte, možda vam se svidi. Pozdrav.
Postovana,
sta uraditi, cime obloziti posudu za pecenje hleba ukoliko nemate papir za pecenje.
Hvala!
Postovana,
Jedna moja drugarica koristi obican papir za stampanje. Mozete probati sa tim.
Pozdrav,
Karolina
Dva puta sam pokusao da napravim hleb i oba puta unutra ostane presan,a okolo se normalno stvori korica
ja sam stavila u malen kalup pa mi je gornja kora skupila se i to dosta ali je sve ostalo ok,dosta manji kalup geeskom...Sve u svemu sam prezadovoljna...
Ovo moram da probam. Do sada sam pravila hleb od 100% heljdinog brasna i kvasca koji je fantastican, nije gnjecav, divno se reze. Danas sam bas posluzila koleginice ...Odusevljene...Stavim 500 gr cistog heljdinog brasna, 2 jaja, 100 gr putera a glavna caka je kasika jabukovog sirceta...Pece se na 220C 30 minuta...Napravicu slicno kao Vas bez kvasca ali bih zadrzala jaja, puter i sirce...Javljam kako je ispalo...
Jedno pitanje da li ova smesa treba da odstoji da fermentiše ili se odmah peče? Unapred hvala!
Ukoliko je pitanje upućeno za recept iz teksta, odgovor je ne. Napravite i odmah pečete. Javite kako je ispalo. :)
Odličan je, dugo sam pokušavala, razne kombinacije ali ovaj je najbolji i sto je najbitnije mom detetu se mnogo svidja, a on ne sme gluten i kvasac. Slični recepti su mi uvek dobrodošli, hvala puno!
Hvala Vam na ovom receptu. Nakon testa intolerancije, najviše koristim baš ovaj recept, eventualno dodam neke semenke... Najbolji je. Hvala😊
Hleb je predivan, kao kolač! Mnogo hvala na receptu (pravila sam s mešavinom oraha i badema :).
Komentari